אנחנו ניכנסים דרך שער האריות לכיוון הויה דולורוזה, ונלך כמה מאות מטרים בשטח הרובע המוסלמי עד שנגיע למנזר האחיות ציון. יש שני מקומות שאני יעצור שם לרגע, המקום הראשון הוא מול שער השבטים, אחת הכניסות למתחם הר הבית – כאן מתחת מה שהיום כיכר אל ע'זאלי, היה מאגר מים גדול בשם בִּרְכֶּת ישראיל או בִּרְכֶּת ישראין וארחיב לגבי מאגר זה בסרט נפרד, אך מדובר במאגר מים מתקופת בית שני שהוקם על אפיק נחל בית זיתא, וניזון ממנו וכנראה שבמקביל הפסיק את פעילות בריכות הצאן או בשמן האחר בריכות בית חסדא שבהן השתמשו לאגירת מים במאות שלפני הספירה, שנמצאות במתחם מנזר סנטה אנא.
ירושלים נהנתה בעת העתיקה ממערכת אספקת מים משוכללת. ברוב הבתים, היו ככל הנראה, בורות מים. בחפירות שנערכו בעיר העליונה, נמצא שבכל בית היה לפחות בור מים אחד, שקלט את מי הגשמים שזרמו מהגג. בנוסף, בעיר מאגרי מים. אתייחס לחלק מהמאגרים שבתוך החומות – אלו שממוקמים צפונית להר הבית וזה כולל את בריכת ישראל או בִּרְכֶּת ישראין שביקרנו שם לפני רגע, בריכות בית חסדא שנמצאות כאן ובריכת הסטרותיון שהיא הנושא של היום.
עם התרחבותה של ירושלים בימי החשמונאים ולאחר מכן בימי הורדוס והנציבים הרומיים, לא הספיקו עוד מי הגשמים, ולכן היה צורך לבנות שתי אמות שהוליכו את המים מאזור בית לחם – חברון. היו אלה המקומות היחידים בסמוך לירושלים שאיפשרו את הולכת המים בכוח הכבידה לעיר.
אנחנו במנזר האחיות ציון בויה דולורוזה, מנזר שנבנה ביוזמתו של אלפונס רטיסבון, יהודי מומר משטראסבורג. הכנסייה שנחנכה ב 1868בנויה בסגנון רומי ביזנטי ותוכננה כך שתתאים לשרידים הקדומים שבמקום.
אנחנו בבריכת מים גדולה שחצובה בסלע, שטחה הוא בקירוב ל 15*60 מטרים. מכאן אנו רואים בערך כשני שליש, זה כולל גם את האזור המקביל שניתן לראות אותו אם נתכופף מעט דרך הקשתות שמצד שמאל. את החלק הנוסף של הבריכה מסתיר הקיר מולינו שנבנה במאה ה 19 על ידי הנזירות כיוון שרצו למנוע חדירה מחוץ למנזר דרך הבריכה. למעשה, הקיר הזה חוסם את הכניסה למנהרת המים החשמונאית, הנמשכת לעבר הר הבית. בהמשך נראה את מה שרואים מהצד השני.
הבריכה הזו מתקופת הורדוס והיא מזוהה עם בריכת הסטרותיון הקשורה למצודת אנטוניה.
הבריכה התמלאה מדי חורף עד למדרגות התחתונות, אך מאז שיפוצים שנערכו במנזר בשנת 2006 הבריכה ריקה ממים. פירוש השם הוא עפרוני, שזו ציפור קטנה, כנראה לסמל את גודלה הקטן יחסית בהשוואה לבריכות האחרות שציינתי כמו בריכת ישראל ובריכות בית חסדא. הורדוס הקים מצפון להר הבית את מצודת אנטוניה. את המצודה הקיף חפיר עמוק שגדותיו נחצבו בסלע. הבריכה למעשה מהווה חלק מהחפיר שהגן על מצודת אנטוניה. מבנה המצודת שבנה הורדוס ועוצמת ביצוריה מפורטים על ידי יוסף בן מתיתיהו. בספרו מלחמת היהודים, הוא מספר כי הבריכה היוותה מיכשול בפני הרומאים שצרו על המצודה ולכן הרומאים שפכו עליה סוללות עפר. המים הגיעו לבריכה מצפון לעיר, ביובלי נחל בית זיתא. מי הבריכה שימשו לאספקת המים למצודה.
בימי הקיסר אדריאנוס בסביבות שנת135 לספירה, הוא הופך את ירושלים לעיר אלילית בשם איליה קפיטולינה, הבריכה קורתה בשני קמרונות מקבילים והפכה למאגר מים תת-קרקעי. מעל הקמרונות נבנתה הרחבה המרוצפת של הפורום שהוא האזור הציבורי המרכזי שעוצב בצורה של כיכר או מספר כיכרות, וכבר נעלה לשם.
צילום ממנהרות הכותל: אני מצלם כרגע תוך כדי הסיור במנהרות הכותל ובתעלה החשמונאית – בסיום הכותל המערבי יש מעבר אל תוך תעלת מים עתיקה ומרהיבה ביופייה. התעלה הגבוהה נחצבה בידי אדם בתוך הסלע הטבעי. המים הרבים שזרמו בתוכה הגיעו הישר להר הבית, שם הם שימשו למילוי הכיור והמקוואות, לניקוי המקדש, וגם כמובן מי שתיה להמוני עולי הרגל. אותה בריכת מים תת קרקעית, בריכת הסטרותיון, שהקשתות שהאדריאנוס מקים מעליה כבסיס לפורום המפואר של הכניסה לעיר שהוא בונה נחשפות גם כאן וגם מעבר לקיר. אותן קשתות, אותה בריכה – רק שקיר דק חוצץ בין החלק המצוי במסלול הסיור במנהרות הכותל לבין החלק העיקרי של בריכת הסטרותיון. את הקיר החוצץ בנו האחיות ציון כדי למנוע אפשרות חדירה למנזרן. מכאן, ממנהרות הכותל רואים שליש מהבריכה, אשר בדרך כלל מלאה מים.
חזרנו לצד השני, למנזר. בואו נעלה למשטח שמעל הקמרון. העלייה היא גם טופוגרפית וגם עלייה בזמן, כלומר זמן הבריכה מתאים לתקופה שלפני חורבן בית שני, ואילו הקמרונות והרחבה מעל הן מתקופה מאוחרת יותר, מתקופתו של הקיסר אדריאנוס שלקח ועשה שימוש משני באבני מצודת אנטוניה כדי לבנות את הרחבה, את הפורום.
כאן אנו רואים עמודים מודרניים הנושאים תקרה נמוכה. הרחבה מונחת למעשה על קמרון האגף המזרחי של הבריכה, החלק שהיינו צרכים להתכופף כדי לראות דרך הקשתות הקטנות הנמוכות. אם נביט דרך הפתח בריצפה נוכל אפילו להבחין בקרקעית הבריכה למטה.
בקצה המתחם אנו רואים את הריצוף הגדול, המרשים והאוטנטי מהתקופה הרומית. הביטו הייטב לחריצים הנראים על האבנים .
סיימנו להפעם וכרגיל שאלה לסיום. בתוך המנזר יש חלק נוסף מפורסם מאתר שנבנה על ידי אדריאנוס. מהו המבנה? התשובה תופיעה בסוף הוידאו.