שער האריות – ירושלים

שיתוף

שמונה שערים יש כיום בחומות ירושלים. שבעה מהם פתוחים. אחד מהם – שער הרחמים אטום. השערים נהרסו ונבנו פעמים רבות במהלך המלחמות הרבות שידעה ירושלים. שינויים אלה נראים במבנה ובקישוטים של השערים. מן השערים יצאו הדרכים הראשיות למרכזי ישובים חשובים, כמו גם מכאן, משער האריות. השער ממוקם בחומה המזרחית של ירושלים ובקרבת החומה הצפונית של הר הבית, למעשה הוא השער היחיד הפתוח בחומה המזרחית של העיר העתיקה.

שער האריות נבנה בין השנים 1538-9 על ידי סולימאן המפואר, בונה השער והחומה.

באמצע המאה ה 19, היהודים החלו לקרוא לשער בשם שער האריות, בשל שני זוגות האריות המצויים משני צדי פתח השער. האריות מסמלים את השליט הממלוכי ביברס, ששלט בארץ ישראל משנת 1260. האגדה הירושלמית קושרת את שם השער באריות מאיימים מתוך חלום שחלם סולימאן המפואר שלפיו הם עומדים לטרוף אותו על כך שירושלים לא מוגנת בחומה כיאה לעיר קדושה וחשובה.

מרבית שערי ירושלים מצוידים באמצעים מבניים שמטרתם להקשות על פלישת אויבים דרכם. היום, שער האריות הוא במעבר ישיר, אך במקור – הוא היה שער תפנית, כמו במרבית השערים, כלומר לשער היתה כניסה הכוללת פניה של 90 מעלות, וזאת על מנת להקשות ולהאט תוקפים שמנסים להכנס דרכו. אמצעי נוסף, אלו הם  חרכים כפי שאתם יכולים לראות מעל השער, והם מיועדים לשפיכת שמן רותח על העוברים בשער.

השער שימש כיציאה הראשית לכיוון הר הזיתים ולבית הקברות היהודי שעליו. השער משמש ככניסה ראשית לעיר העתיקה עבור מוסלמים המבקשים להגיע אל מתחם הר הבית, ועבור צליינים בדרכם אל הויה דולורוזה.

לשער שמות שונים, ששימשו בעיקר בעבר:

בערבית הוא נקרא "באב אלאסבאט" – שער השבטים – נקרא באותו שם שהערבים קוראים לשער הכניסה בסמוך להר הבית. הנוצרים קוראים לשער על שמו של סטפנוס המרטיר הראשון שנסקל למוות סמוך לשער שכם. שם נוסף הוא שער הגבירה מרים ובערבית  באב סיתנא מרים",מרים, אמו של ישו. והשם האחרון שאזכיר הוא שער יהושפט – לפי נבואת יואל, כל עושי הרע לעמו, ישפטו ע"י ה' באחרית הימים בעמק יהושפט שזוהה בערוץ נחל קדרון למרגלות השער. ) יואל פרק ד' פסוק ב' – “וְקִבַּצְתִּי, אֶת-כָּל-הַגּוֹיִם, וְהוֹרַדְתִּים, אֶל-עֵמֶק יְהוֹשָׁפָט; וְנִשְׁפַּטְתִּי עִמָּם שָׁם, עַל-עַמִּי וְנַחֲלָתִי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר פִּזְּרוּ בַגּוֹיִם, וְאֶת-אַרְצִי, חִלֵּקוּ", ופסוק יב' – " יֵעוֹרוּ וְיַעֲלוּ הַגּוֹיִם, אֶל-עֵמֶק יְהוֹשָׁפָט:  כִּי שָׁם, אֵשֵׁב לִשְׁפֹּט אֶת-כָּל-הַגּוֹיִם—מִסָּבִיב.")

זהו שער עם משמעות היסטורית מהעת החדשה עבור הישראלים – דרכו פרצו כוחות הצנחנים במלחמת ששת הימים לעיר העתיקה ומכאן להר הבית. בפריצה נהרסו דלתות השער, והן שוקמו לאחר שנתיים, בשנת 1969.

ולסיום כרגיל שאלה – ירושלים מחולקת לארבעה רבעים שהם הרובע הארמני, היהודי, הנוצרי והמוסלמי. באיזה רובע נמצא שער האריות? – התשובה תופיעה בסוף הווידאו.

איך מגיעים לשם?

מקורות מידע

  1. שם הספר: ירושלים וכל נתיבותיה, עורך: אייל מירון, בהוצאת: יד יצחק בן-צבי
  2. שם הספר: מדריך ישראל החדש : אנציקלופדיה, מסלולי טיול - כרך 12, עורכת הכרך: אלונה ורדי, בהוצאת: כתר, ומשרד הבטחון
  3. האינציקלופדיה החדשה לחפירות ארכיאולוגיות בארץ ישראל

אתרים קשורים