שמונה שערים יש כיום בחומות ירושלים. שבעה מהם פתוחים. אחד מהם – שער הרחמים, הוא שער כפול ואטום. שער הרחמים הוא היחידי מבין שערי הר הבית שנמצא בחומה המזרחית. השער נמצא במרכז הכותל המזרחי וכפי שניתן לראות מדובר במבנה גדול ומורכב שבנוי לתוך שטחו של הר הבית. אנחנו נתרכז היום רק בצד החיצוני, לגבי הצד השני שבתוך הר הבית, יש סידרת סרטים על שערי הר הבית.
לגבי שם השער – לדתות השונות שמות שונים: היהודים כינו את שני השערים יחד — שער הרחמים. לפי המסורת היהודית עתיד המשיח להיכנס לירושלים דרך שער זה. היסטוריונים ערביים בני המאה העשירית – כינו את השער בשני שמות, שם לכל קשת: השער הדרומי נקרא שער הרחמים והשער הצפוני נקרא שער התשובה. שמו הנוצרי של השער הוא שער הזהב. על השער הזה דרשו מסורות נוצריות מאוחרות את סיפור כניסת הקיסר הביזנטי הרקליוס לירושלים. לפי המסורת, ערך הרקליוס מסע צליינות מפואר לירושלים בשנת 631 בו נכנס דרך שער הרחמים ברגליים יחפות, בדומה לכניסת ישו, והשיב את הצלב לכנסיית הקבר.
בימי הבית השני היה כאן כנראה שער שושן אשר נבנה בידי גולי בבל ונקרא כך בשל תבליט העיר שושן שהיה עליו. הדעות לגבי תאריך בנייתו של השער הזה במאה השביעית חלוקות בין המצדדים שנבנה בתקופה הביזנטית, או בתקופת בית אמיה. הסיבות מדוע לחוקרים שונים דעות שונות, מתאורות בספרים שמצויינים ב"מקורות מידע". כן ישנה הסכמה שמבנה השער הזה, קיים מאז המאה ה־7, ושראש השער וסביבו, מעוטרים בעיטורים שעל פי סגנונם שייכים לתקופה האומאית. באזור נמצאו גם שרידי שער כניסה קדום יותר מהתקופה הרומית.
בית הקברות שנמצא בסמוך לחומה הוא מוסלמי שמשתרע משער האריות ועד כמעט הקצה הדרומי של החומה המזרחית בסמוך לארמונות בית אומיה.
חשוב לציין שמבנה השער אינו מתאים לשמש כשער הגנה משום שהוא רחב, יש בו ריבוי של עיטורים והכניסה אליו היא חזיתית, ולא בזווית כבשער מגן כמו שער יפו ושער ציון, ולכן מדובר כנראה בשער מוניומנט או שער ניצחון.
גוטפריד מבויון, מנהיג מסע הצלב הראשון, פרץ את השער ונכנס לירושלים דרכו, בדומה לישו ולהרקליוס. בתקופת ממלכת ירושלים שהתקיימה בין 1099 ו 1187, נפתח השער פעמיים בשנה לצורך צעדות דתיות נוצריות. השער נחסם סופית בידי צאלח אדין אחרי שכבש את ירושלים בשנת 1187.
בתחילת המאה ה־16 בנה הסולטאן העות'מאני סולימאן הראשון את חומת ירושלים העות'מאנית, ובמסגרת הבנייה שולב מבנה השער הקדום, כאשר נאטם באבנים דומות לאבני החומה.
סיכום קצר לגבי מסורות: כפי שציינתי, לפי המסורת היהודית עתיד המשיח להיכנס לירושלים דרך שער הרחמים. לפי המסורת הנוצרית, ישו נכנס לירושלים בפעם האחרונה דרך שער זה ביום ראשון בשבוע שלפני הפסח. בשנת 631 לאחר ניצחונו על הפרסים והחזרת ירושלים לחיק הנצרות, נכנס הקיסר הביזנטי הרקליוס לירושלים דרך שער הזהב כשבידו הצלב האמיתי שעל פי המסורת, זוהה בידי הלנה אמו של הקיסר הביזנטי קונסטנטינוס, כצלב שעליו נצלב ישו. הצלב נשדד על ידי הפרסים כאשר כבשו את העיר בשנת 614 והשבתו נחשבה לניצחון גדול לנוצרים. המוסלמים מאמינים כי בשער הזה המאמינים ישפטו ביום הדין, ורק החוזרים בתושבה ייכנסו בשער. מסורת זו מזכירה מסורת יהודית בדבר המשפט שיערך בעמק יהושפט ואני מזמין אתכם לצפות בסרט על שער האריות בו אני מרחיב במסורת זו. ולסיום כרגיל שאלה – לאחר שהבריטים כובשים את הארץ מידי העותמנים ב 1917, יש מחשבה להכניס דרך שער הרחמים גנרל בריטי מפורסם לשחזר את כניסתם של ישו, הרקליוס וגוטפריד מבויון, מה שמו של הגנרל הבריטי – התשובה תופיע בסוף הווידאו.