שמונה שערים יש כיום בחומות ירושלים. שבעה מהם פתוחים. אחד מהם – שער הרחמים אטום. אנחנו בשער ציון שהוקם בשנים 1540-1541, הוא אחד השערים המקוריים של החומה העות'מאנית. השער ממוקם בצד הדרומי מערבי בחומת העיר העתיקה והוא מקשר היום בין הרובע הארמני והרובע היהודי להר ציון. השער שימש נקודת יציאה משנית מהעיר בעיקר לעבר בתי הקברות ומבני הדת השונים בהר ציון. את שמו קיבל מהר ציון עליו הוא נמצא ורק אציין שפסגת הר ציון נמצאת מחוץ לחומה דרומה לשער.
השם שער ציון מופיע לראשונה במפת קמבריי (Cambrai) הצלבנית משנת1150 ובה נקרא השער בשם Porta Montis Syon ('שער הר ציון'). שמו הערבי של השער, בָּאבּ א-נֵבּי דָאוּד, נובע מקרבתו על פי חלק מהמאמינים לקבר דוד המלך שנמצא על הר ציון, והוא מופיע גם בשם באב חארת אליהוד ("שער שכונת היהודים") , וזאת בשל קרבתו לרבע היהודי .
כמו לשערים אחרים בחומות ירושלים, לשער פניה של 90 מעלות, במקרה הזה הפניה היא ימינה, וזאת על מנת להקשות ולהאט תוקפים שמנסים להיכנס דרכו. אמצעי נוסף, אלו הם חרכים מעל השער, והם מיועדים לשפיכת שמן רותח על האויב העובר בשער. מעל לפתח השער כתובת המזכירה את הסולטאן סולימאן המפואר שבימיו נבנה השער, ואת תאריך הקמתו ( 1540 – 1541 ). מעל לכניסה, קשת מחודדת, ומעל חרכי הירי שבצדי הכניסה קשתות מעוטרות. הצריחון הקטן מעל לשער והעמודים המגולפים הם הפרטים הארכיטקטוניים הבולטים.
על השער שרידי ירי מהקרבות שהתחוללו כאן בשנת 1948 ומכאן גם כינויו 'השער הפצוע' או 'השער הבוכה'. במהלך המצור במלחמת העצמאות ניסה הפלמ"ח לפרוץ כמה פעמים את השער כדי להתחבר אל הרבע היהודי, כל הניסיונות נכשלו.
השערים בחומות ירושלים נהרסו ונבנו פעמים רבות במהלך המלחמות הרבות שידעה העיר. בתקופה האיובית היה השער ממוקם כ 100מטר מזרחית למיקום הנוכחי. אפשר הגיע לשער מהתקופנ האיובית דרך רחוב הפטריארכיה הארמנית כפי שנראה בוידאו. אם אתם מגיעים מרחוב היהודים ופונים בסופו לעבר שער ציון, בעיקול הכביש כשמביטים למטה רואים שרידי בית שער משוחזר:
כאן היה המבנה שהגן על שער הכניסה של העיר שנבנה בשנת 1212 על ידי אל-מלכ אל-מועט'ים עיסא האיובי, אחיינו של צלאח א-דין, שהביס את הצלבנים. מעדויות היסטוריות, ידוע כי 7 שנים לאחר שבנה את השער, הוא הרס אותו יחד עם ביצורי העיר כי הוא חשש מפלישה מחודשת של הצלבנים, והעדיף למוטט את החומות כדי שהצלבנים לא ימצאו עיר ממוגנת שיוכלו להתבצר בה. החומה נבנתה שוב רק בימי סלימאן המפואר במאה ה 16.
ולסיום כרגיל שאלה – שער ציון ממוקם בחומה הדרומית של העיר העתיקה, כמה שערים סה"כ יש בחומה הדרומית – התשובה תופיע בסוף הוידאו.